Het oorspronkelijke Griekse woord ‘vergeven’ betekent letterlijk ‘loslaten’. Bij het woord vergeven denk je misschien al snel aan het vergeven van daden maar het kan ook over gedachten en uitspraken gaan. Woorden, daden of uitspraken van een ander die jou pijn hebben gedaan. Of woorden, daden en uitspraken van jou die een ander pijn gedaan hebben.    

Waarom is kunnen vergeven belangrijk? Als we niet kunnen vergeven, kunnen we klachten krijgen of letterlijk ziek worden want je slaat het niet geuite verdriet, de woede, de wrok, de bitterheid of haatgevoelens op in je lichaam.            Vergeven is natuurlijk iets anders dan vergeten. Het vertrouwen kan zijn geschaad, ook nadat men de ander heeft vergeven. Wat wel kan, is het loslaten en jezelf er niet meer mee verbinden en daardoor kan je verder gaan. Vergeven  is een emotioneel proces. Je zegt dus niet ‘zand erover’ maar vergeving komt uit het hart en niet uit het hoofd. 

De kracht van een Journey, een Helende Reis vind ik het diepgaande vergevingsproces dat in iedere Helende Reis zit. Je kunt je in een dialoog alsnog volledig uiten en alles uitspreken wat je destijds niet kon uiten en zeggen tegen de persoon in kwestie. En zonder het gedrag van de ander  goed te praten of goed te keuren, kun je na je volledig te hebben geuit  tot vergeving van de ziel van de ander komen. Hierdoor kunnen gevoelens van boosheid, wrok, verdriet en schuld worden verwerkt en daardoor worden losgelaten. Je heelt jezelf en je opent deuren die je gesloten had. Je kunt de oude ballast loslaten. Je hebt ervan geleerd en je kunt je weer op het hier en nu en de toekomst richten.