Wil jij voor je kind met autisme, jezelf en je gezin ook meer rust? 

Ben jij ouder van een kind met autisme en merk je dat je het regelmatig zwaar hebt met de opvoeding van je kind? Allereerst wil ik zeggen dat dit niets zegt over de kwaliteit van je ouderschap want het is vaak vermoeiend om een kind met autisme op te voeden. Vaak raakt je kind al overstuur van dingen en situaties waar je zelf nog niet bij had stilgestaan. Ook kan het een dagelijkse strijd zijn om nieuwe dingen aan te leren. Soms lijkt het wel of je kind gewoonweg niet wil. Niets is echter minder waar. Een autistisch kind wil vaak wel maar kan simpelweg niet. Het zit zichzelf in de weg. Doordat het zich niet lang kan concentreren, iets niet duidelijk is of omdat iets anders gaat dan normaal.

Je kind kan niet van zijn of haar autisme genezen.
Wel kun je je kind vaardigheden aanleren waardoor het zich beter staande kan houden in zijn eigen (sociale) omgeving en schoolomgeving. En daaraan kun je als ouders een grote bijdrage leveren. Heel algemeen genomen is het van belang om autistische kinderen te helpen hun omgeving te begrijpen. Je kind moet geleerd worden hoe alles in zijn omgeving te werk gaat. Je kunt je kind hierbij helpen door zoveel mogelijk  structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid te bieden want daardoor komt er voor je kind overzicht en daarmee rust.   

Hoe geef je je kind die structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid?Door je kind op voorhand zoveel mogelijk duidelijkheid te geven op de  volgende 5 vragen: Wat moet ik doen?  Waar moet ik dat doen? Wanneer moet ik dat doen?  Hoe moet ik dat doen? En met Wie moet ik dat doen? In de meer dan 25 jaar die ik binnen Kentalis Zorg en Onderwijs heb gewerkt, heb ik zoveel positieve ervaringen opgedaan met het voorstructureren van bijvoorbeeld een taak, een ochtend, een dag, een weekend,  een schoolreisje of ziekenhuisbezoek. 

Hierbij altijd gebruik makend van bijvoorbeeld  dag- en weekborden, time timers, planborden, agenda’s en/of picto-agenda’s. Altijd met behulp van visueel materiaal zoals concrete verwijzers, fotoverwijzers, pictogrammen, tekeningen, woordbeelden. Altijd passend en op maat voor ieder kind en afhankelijk van zijn of haar leeftijd, leer- en ontwikkelingsniveau. Aangezien (bijna) alle mensen met autisme beelddenkers zijn, is deze visuele ondersteuning bijzonder effectief en is daarbij voor hen het grote voordeel dat het blijvend is en er telkens opnieuw naar gekeken kan worden.                                             .

Kun jij hierbij ook ondersteuning gebruiken?

Samen met jou kijk ik graag naar wat  hulpvol en afgestemd kan zijn op jou, je kind en jullie thuissituatie. 
Ik heb vele kinderen zoveel meer overzicht en rust zien ervaren door deze praktische visuele ondersteuning.
Daarom zet ik deze kennis en ervaring graag in voor jou, je gezin en je unieke kind. 

  • In een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek kun je jouw vraag aan mij voorleggen.
  • Vervolgens kan en zal ik aangeven wat ik voor jou/jullie zou kunnen betekenen.
  • Gaan we samen verder dan hanteer ik een uurtarief van € 36,- (dit is inclusief 21% BTW).
  • Woon je binnen een straal van 10 km van mijn praktijk dan zijn hier geen reiskosten aan verbonden.
  • Woon je verder dan 10 km van mijn praktijk dan bereken ik  na deze 10 km een tarief van €0,25 per kilometer.

 

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Of heb je behoefte aan een gratis kennismakingsgesprek?